Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Τα 5 στάδια κατασκευής νέων ελαστικών [video]

Τα 5 στάδια κατασκευής νέων ελαστικών [video]

19/3/2024

Από τη συγκέντρωση των υλικών και την κατασκευή των εξαρτημάτων, μέχρι την δόμηση και τον βουλκανισμό. Και φυσικά, τον ποιοτικό έλεγχο με τις ακτίνες Χ. Εσύ ξέρεις ποιες είναι οι 5 φάσεις κατασκευής των ελαστικών;

1η φάση: Συγκέντρωση υλικών & κατασκευή εξαρτημάτων, δημιουργία μείγματος με 30 διαφορετικά ελαστικά

Για ποιο λόγο τα ελαστικά έχουν μαύρο χρώμα; Είναι το μείγμα του καουτσούκ, το οποίο πιθανώς να περιλαμβάνει ακόμη και 30 διαφορετικά συστατικά πλήρωσης. Ανάμεσα στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται, συναντάμε ατσάλι, χημικά, φυσικό καουτσούκ και κλωστοϋφαντουργικά υλικά. Όλα αυτά μπαίνουν σε τεράστιους αναμίκτες, τις λεγόμενες μηχανές Banbury, οι οποίες λειτουργούν σε συνθήκες πολύ υψηλής θερμότητας και πίεσης, αναμειγνύονται και προκύπτει το τελικό μαύρο κολλώδες μείγμα που θα σταλεί για φρεζάρισμα.

2η φάση: Κόψιμο του καουτσούκ σε λωρίδες (φρεζάρισμα), προετοιμασία των υπόλοιπων στοιχείων

Σε δεύτερη φάση έχουμε την κατασκευή των εξαρτημάτων του ελαστικού. Αρχικά, το καουτσούκ μεταφέρεται στις φρέζες τεμαχισμού, αφότου έχει κρυώσει. Σε αυτή τη φάση, γενικότερα, κατασκευάζονται τα διάφορα εξαρτήματα των ελαστικών. Εδώ, το καουτσούκ κόβεται σε λωρίδες προκειμένου να γίνουν πλαϊνά, πέλματα ή άλλα μέρη. Επίσης δημιουργούνται τα χαλύβδινα κορδόνια, τα υφασμάτινα κορδόνια και ο πυρήνας του σφαιριδίου.

3η φάση: Ξεκινά να δομείται & να κατασκευάζεται το λάστιχο

Μετά την ημικατεργασία των διαφόρων υλικών ακολουθεί η κυρίως διαδικασία της κατασκευής, από τα μέσα προς τα έξω. Όλα τα εξαρτήματα, από τις χαλύβδινες ζώνες και τα λινά, μέχρι τα υφασμάτινα στοιχεία και το πέλμα, τοποθετούνται σε ένα μηχάνημα κατασκευής, με δύο φάσεις: α) περίβλημα και β) συγκρότημα πέλματος/ιμάντα. Από το τελικό αποτέλεσμα βλέπουμε το «πράσινο ελαστικό», το οποίο μοιάζει αρκετά με το ελαστικό που θα βγει στην παραγωγή.

4η φάση: Ωρίμανση & βουλκανισμός για την τελική μορφή

Το «πράσινο» αυτό ελαστικό ψεκάζεται με ένα ειδικό υγρό, προτού περάσουμε στο τέταρτο στάδιο, αυτό του βουλκανισμού. Όπως είπαμε, βουλκανισμός είναι η χημική επεξεργασία με το θείο, για ορισμένο χρονικό διάστημα σε συγκεκριμένη πίεση και θερμοκρασία. Το «πράσινο ελαστικό» μπαίνει σε θερμά καλούπια, στην πρέσα ωρίμανσης, σε μια διαδικασία που το ακατέργαστο καουτσούκ γίνεται πιο εύκαμπτο. Σε αυτή τη φάση το ελαστικό παίρνει την τελική του μορφή, που περιλαμβάνει τις χαράξεις και τις αναφορές των σημάνσεων του κατασκευαστή στο πλευρικό τοίχωμα.

5η φάση: Ποιοτικός έλεγχος & τσεκάρισμα με ακτίνες X

Είναι προφανές πως όλες οι φάσεις της διαδικασίας κατασκευής ενός ελαστικού συνοδεύονται από σχετική επιθεώρηση, όμως στο 5ο στάδιο γίνεται ο πιο εκτεταμένος ποιοτικός έλεγχος. Αλλωστε, μιλάμε για το τελευταίο βήμα, πριν το ελαστικό περάσει στην αγορά.
 
Στο στάδιο αυτό συμμετέχει τόσο το ανθρώπινο μάτι όσο και το... επιστημονικό. Εκπαιδευμένοι επιθεωρητές εντοπίζουν τυχόν ατέλειες ή ψεγάδια, ενώ άλλα τεμαχίζονται για να μελετηθεί κάθε λεπτομέρεια της κατασκευής τους. Τέλος, κάποια ελαστικά, τυχαία, επιλέγονται από τη γραμμή παραγωγής για περνούν μέσα από εξειδικευμένα μηχανήματα. Αναφερόμαστε σε ακτίνες Χ, για την για την εύρεση κρυμμένων αδυναμιών ή εσωτερικών αστοχιών.
 

 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις